måndag 24 oktober 2011

Slentrianrapportering om Rysslands befolkningsmängd

Efter åratal av artiklar om en minskande rysk befolkning verkar det som om journalisterna inte längre bryr sig om att kolla befolkningsstatistiken innan de skriver. Alla "vet" ju att befolkningen i Ryssland alltid sjunker. Här ett exempel från DN 2011-10-21, där det hävdas att:
Rysslands befolkningar (sic!) har stadigt minskat sedan Sovjetunionens sönderfall.
När vi kontrollerar befolkningsstatistiken för 90-talet och 00-talet i Wikipedia ser vi att detta inte riktigt stämmer. Befolkningsminskningen var visserligen dramatisk några år alldeles i början av 2000-talet, men sedan har det också växlat dramatiskt i mer positiv riktning. Och år 2009 ökade Rysslands befolkning. Visserligen var det en ökning med beskedliga ca 30.000 personer, vilket inte är mycket för ett så stort land, men icke desto mindre var det en ökning. Formuleringen "har stadigt minskat" stämmer med andra ord inte riktigt med statistiken.

Befolkningsförändring i Ryssland per år, 1991-2009, enligt statistiken i Wikipedia:

måndag 10 oktober 2011

Aftonbladet hittar på lite

Aftonbladet publicerade 2011-10-10 en artikel om våld mot kvinnor, med titeln "Skilsmässan tog fyra år". Det är naturligtvis är ett angeläget ämne, och förhoppningsvis bygger rapporteringen på seriös journalistik och noggrann research. Dock börjar man ana oråd efter bara några meningar. Såhär skriver Aftonbladet om situationen i Ryssland:
Om kvinnomisshandel och kvinnomord talas nästan inte alls i Ryssland. Att en kvinna dödats i sin säng av en äkta man blir aldrig ens en notis i tidningen.
Artikeln avslutas med en faktaruta, där sista punkten utvecklar resonemanget ytterligare:
I media publiceras inga uppgifter om dödligt våld i nära relationer, då det anses banalt och "privat". Domar är sekretessbelagda.
Kan detta verkligen vara sant? Låter det inte lite märkligt att dödligt våld mot kvinnor i nära relationer aldrig skulle publiceras och att domar skulle vara sekretessbelagda?

Efter några sekunders sökning på nätet hittar jag direkt ett motexempel. En man i Perm (i Uralregionen) har huggit ihjäl sin hustru med kniv, dvs ett fall av dödligt våld mot en kvinna i en nära relation. Enligt Aftonbladet-artikeln skulle fallet inte ens ge en notis i tidningen och domen skulle vara "sekretessbelagd". Verkligheten tycks vara en helt annan.

Här har vi ett TV-inslag om fallet, med bilder från rättegången:



I samma sökning hittar jag en artikel i en rikstäckande tidning (Rossiskaja Gazeta) som skriver om fallet. Domen kan näppeligen vara "sekretessbelagd", eftersom vi får veta alla detaljer: En noggrann beskrivning av hur mordet gick till (att han högg ner frun med kniv, släpade ut kroppen på balkongen, och försökte göra sig av med kroppen), vilken lagparagraf han har dömts enligt (105 UK RF, mord), längden på straffet (6 år med "sträng regim", dvs straffarbete), och dessutom får vi veta mannens ålder, för- och efternamn, samt på vilken arbetsplats han arbetat. Raka motsatsen mot en "sekretessbelagd dom", alltså.

Vid fortsatt sökning på frasen "убил жену" (dvs "dödade sin fru") hittar jag andra fall av hustrumord som rapporteras i olika TV-kanaler och tidningar. Aftonbladets påstående att det "aldrig ens blir en notis i tidningen" är uppenbarligen rena fantasier, eller åtminstone en väldigt grov överdrift.

lördag 1 oktober 2011

Myter om rysk emigration

I en ledarartikel i SvD 2011-09-28, med titeln "En ansiktslyftning är inte nog", så dyker den upp igen. Myten om emigrationen från Ryssland. Här formulerad på följande vis:
I Ryssland lämnar människor sin hem för att hitta en anständig framtid utomlands.
Visst låter det dramatiskt? Horder av ryssar som i desperation flyr landet. Egentligen kan man väl inte anklaga skribenten för att ljuga, för visst finns det naturligtvis några ryssar som emigrerar, och för någon andel av dessa så kanske det handlar om att "hitta en anständig framtid utomlands". Men hur som helst, låt oss titta på lite statistik.

Antal ryssar som utvandrat per år, från 1997 till 2010:



Diagrammet har jag gjort utifrån siffror från Rosstat, som är Rysslands motsvarighet till Statistiska Centralbyrån. För den som vill kolla själv, så finns siffrorna på den här engelskspråkiga sidan.

Emigrationen från Ryssland är alltså rekordlåg. Att så lite som 33.578 ryssar utvandrade år 2010 får räknas som extremt, för under samma år utvandrade nästan 50.000 svenskar. Rysslands befolkning är drygt 15 gånger större en Sveriges, så vi kan dra slutsatsen att emigrationen från Sverige är runt 20 gånger större per capita än från Ryssland!

Jag berörde ämnet rysk emigration även i ett tidigare inlägg. En rysk-amerikansk bloggare har publicerat en utförlig beskrivning av hur myten om den påstådda stora emigrationen från dagens Ryssland skapades och spreds.